Információ Szerzőknek

A periodika az anyanyelvi nevelés, az irodalom és a nyelvészet és az olvasáskutatás területéről közöl eredeti tudományos közleményeket, kutatási eredményeket, illetve szakkönyvekről írott recenziókat főként magyar nyelven.

A FOLYÓIRAT INDEXELÉSE ÉS ARCHIVÁLÁSA
A folyóiratot nemzetközi szinten nyilvántartja a ROAD adatbázis. Cikkeit a CrossRef, az EBSCO és a Google Scholar indexeli. Feldolgozza továbbá  az EPA, a Matarka és az MTMT
A cikkek hosszútávú archiválása a REÁL repozitóriumban történik. A cikkek hosszútávú megőrzését biztosaítja továbbá a KEA (Kaposvári Egyetemi Archivum), illetve a MATER Press (a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kiadói repozitóriuma.

A lapszám cikkeinek feltöltését az MTMT-be a kiadó munkatársai végzik a DOI-azonosítók CrossRef adatbázisban történő élesítése után. Ez a művelet az online megjelenés után még néhány napig eltarthat, kérjük, hogy a cikkeket ez idő alatt idézőként se rögzítsék az MTMT-ben. Közreműködésüket és türelmüket ezúton is köszönjük!

A lapban történő publikálás pénzügyi feltételeiről, a benyújtott cikkek átfutási idejéről, plágium-ellenőrzéséről a honlapon Szerkesztőségi irányelvek cím alatt lehet tájékozódni. Ugyanitt tesszük közzé a szerkesztőség nyilatkozatát a szabad hozzáférési jogosultságról, a cikkek önarchiválási lehetőségeiről, illetve az adatkezelésről.

A DOI-AZONOSÍTÓ HASZNÁLATÁRÓL
Az MTA Könyvtár és Információs Központtal együttműködve cikkeinket ellátjuk a CrossRefnél regisztrált DOI-azonosítóval. A DOI növeli a cikkek láthatóságát, könnyíti az adott, kapott hivatkozások összeszámlálását. Ennek (így a lapban történő megjelenésnek is) feltétele, hogy a szerzők az irodalomjegyzékben feltüntessék a hivatkozott művek CrossRef-nél regisztrált DOI-azonosítóját (amennyiben van ilyen).
A hivatkozott közlemények DOI-azonosítója a következő linkre kattintva kereshető meg: http://search.crossref.org.
Egy-egy szakirodalmi tétel bibliográfiai leírása végén a „DOI:” után csak a 10.-tól kezdődő karaktersorozatot kell megadni, pl.: DOI: 10.17165/TP.2018.1.2), a cikk eléréséhez vezető linket (https://doi.org/10.17165/tp.2018.1.2) ehhez hiperlinkként kell csatolni.
DOI-azonosító az irodalomjegyzékben – példa: Molnár Csilla: (2018): A meggyőző beszéd a retorikában és a beszédben. Képzés és Gyakorlat, 16(1), 17–23. DOI: 10.17165/TP.2018.1.2

Az ORCID-AZONOSÍTÓRÓL
Az Anyanyelvi Kultúraközvetítés elköteleződött az ORCID-azonosító használata mellett, ennek megadása nélkül nem is fogadunk be kéziratot a szerzőktől. 

Az ORCID (Open Research and Contributor Identifier) egy nemzetközileg általánosan elfogadott szerzőazonosító kód (pl. 0000-0002-9139-8370), mely biztosítja a kutató egyértelmű azonosítását.
A kutatók számára ingyenes az ORCID-azonosító létrehozása és a profil fenntartása, ha ezt egyénileg teszik meg. Az ORCID-ról és a regisztrációról bővebben: https://orcid.org/signin.
ORCID-azonosító létrehozása mindössze néhány percbe kerül. Amennyiben a kutató nem biztos benne, van-e már azonosítója, érdemes a saját nevére rákeresnie – ékezetes és ékezet nélküli változatban is próbálkozva. Ha nincs találat, a regisztrációs űrlapon nevét, e-mail címét kell megadnia (és egy jelszót választania). Itt kiválaszthatja, hogy általánosságban az adatait mindenkivel meg kívánja-e osztani, esetleg csupán egyesekkel vagy senkivel sem. Ezt a választást minden egyes adat esetében felül lehet majd bírálni. Ugyancsak meg kell adni, milyen gyakran kívánunk leveleket kapni az ORCID-tól (a „soha” is lehetséges választás). A sikeres regisztráció után általános adatokat (foglalkozás, stb.), valamint tanulmányokat és munkahelyeket, elnyert pályázatokat és publikációs listát lehet létrehozni. Az utóbbinál a kézi felvitel mellett importálni is lehet különböző adatbázisokból, például a CrossRef-ből, a Scopus-ból vagy a kutató esetleges korábbi ResearcherID profiljából. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az ORCID gyűjti a szerző egyéb, bibliográfiai adatbázisokban használatos azonosítóit.
(Forrás: Holl A. – Bilicsi E.: ORCID – Egy újabb szerzői azonosító tudományos közleményekhez. Könyvtári Figyelő 2017/3. URL: http://ki2.oszk.hu/kf/2017/10/orcid-%E2%80%93-egy-ujabb-szerzoi-azonosito-tudomanyos-kozlemenyekhez/)