A kiértékelést végző személy hatása a fartájéki bőr alatti faggyúvastagság (P8) real-time ultrahang-készülékkel történő mérésének eredményeire
Rövid közlemény
Kulcsszavak:
P8, ultrahangkép, kiértékelést végző személy, hizlalt bikákAbsztrakt
A vizsgálat célja a kiértékelést végző személyek mérési eredményeinek összehasonlítása volt a fartájék bőr alatti faggyúvastagságának (P8) real-time ultrahang-készülékkel (Falco 100, Pie Medical) történő mérésekor. Egymástól függetlenül négy személy (A, B, C, D) határozta meg holstein-fríz és magyartarka (n=62, életkor: 403 ± 36,38 nap, élősúly: 476,90 ± 56,72 kg) hizlalt bikák P8 értékeit kézi jelöléssel az ultrahangképeken. A bikákat kis csoportban, mélyalmos istállóban, tömegtakarmánnyal (kukoricaszilázs, széna) és abrakkal etetve nevelték. A far bőr alatti faggyúvastagságának értékei személyenként a következők voltak: P8: „A”: 0,4793 ± 0,0157 cm;
„B”: 0,4821 ± 0,0131 cm; „C”: 0,4611 ± 0,0153 cm; „D”: 0,4929 ± 0,0180 cm.
A variancia-analízis nem igazolt (P > 0,10) szignifikáns különbséget a négy független kiértékelést végző személy mérési eredményei között a P8-ra vonatkozóan. Mind a négy mérést végző személy esetében pozitív, de változó szorosságú korrelációt tapasztaltak a mérések átlagértékei között (n=62, A–B: r = 0,53, P < 0,001; A–C: r = 0,67, P < 0,001; A–D: r = 0,71, P < 0,001; B–C: r = 0,52, P < 0,001; B–D: r = 0,47, P < 0,001;
C–D: r = 0,60, P < 0,001). Az 0,50-nél kisebb korrelációs együtthatók indokolják az ún. szemegyeztető továbbképzések alkalmazását a helyes mérés érdekében.
Hivatkozások
Bergen, R. D., McKinnon, J. J., Christensen, D. A., Kohle, N., Belanger, A. (1997). Use of real-time ultrasound of evaluate live animal carcass traits in young performance- tested beef bulls. Journal of Animal Science, 75(9), 2300–2307. https://doi.org/10.2527/1997.7592300x
Brethour, J. R. (1992). The repeatability and accuracy of ultrasound in measuring backfat of cattle. Journal of Animal Science, 70(4), 1039–1044. https://doi.org/10.2527/1992.7041039x
Hartjen, P., Preisinger, R., Ernst, E. (1993). Prediction of bovine carcass composition. I. Prediction of carcass composition of live cattle using ultrasonic measurements and at carcass size using additional traits. Archiv für Tierzucht, 36(3–4), 315–324.
Hassen, A., Wilson, D. E., Willham, R. L., Rouse, G. H., Trenkle, A. H. (1998). Evaluation of ultrasound measurements of fat thickness and longissimus muscle area in feedlot cattle: Assessment of accuracy and repeatability. Canadian Journal of Animal Science, 78(3), 277–285. https://doi.org/10.4141/A97-102
Hassen, A., Wilson, D. E., Amin, V. R., Rpuse, G. H. (1999). Repeatability of ultrasound- predicted percentage of intramuscular fat in feedlot cattle. Journal of Animal Science, 77(6), 1335–1340. https://doi.org/10.2527/1999.7761335x
Hassen, A., Wilson, D. E., Rouse, G. H. (2003). Estimation of genetic parameters for ultrasound-predicted percentage of intramuscular fat in Angus cattle using random regression models. Journal of Animal Science, 81(1), 35–45. https://doi.org/10.2527/2003.81135x
Hassen, A., Wilson, D. E., Rouse, G. H., Tait, R. G. (2004). Partitioning variances of growth in ultrasound longissimus muscle area measures in Angus bulls and heifers. Journal of Animal Science, 82(5), 1272–1297. https://doi.org/10.2527/2004.8251272x
Herring, W. O., Miller, D. C., Bertrand, J. K., Benyshek, L. L. (1994). Evaluation of machine, technician, and interpreter effects on ultrasonic measures of backfat and longissimus muscle area in beef-cattle. Journal of Animal Science, 72(9), 2216–2226. https://doi.org/10.2527/1994.7292216x
Maróti-Agóts Á., Jávorka L., Gera I., Bodó I. (2005). Testméretfelvétel videókép-elemzés segítségével szarvasmarha állományokban. Állattenyésztés és Takarmányozás, 54(5), 466–479.
Perkins, T. L., Green, R. D., Hamlin, K. E., Shepard, H. H., Miller, M. F. (1992). Ultrasonic prediction of carcass merit in beef cattle – evaluation of technician effects on ultrasonic estimates of carcass fat thickness and longissimus muscle area. Journal of Animal Science, 70(9), 2758–2765. https://doi.org/10.2527/1992.7092758x
Tőzsér J., Agabriel, J., Domokos Z. (1995). Húshasznosítású tehenek kondíciópontozá- sának módszere Franciaországban. A Hús, 4. 223–225.
Tőzsér J., Szentléleki A., Maros K., Zándoki R., Szelei Kiss M., Pethes J., Balázs F. (2004). Bírálók eredményeinek összehasonlítása „mérleg-teszt” alkalmazásakor. Állattenyésztés és Takarmányozás, 53(2), 111–116.
Walburger, A. M., Crews, D. H. (2004). Improving market selection for fed beef cattle: The value of real-time ultrasound and relations data. Canadian Journal of Agricultural Economics, 52(1), 1–16. https://doi.org/10.1111/j.1744-7976.2004.tb00091.x
Walter, B. H. (2002). Cattleman’s Ultrasound Glossary. Charolais Journal, January, 18–19.
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2007 Tőzsér János, Szentléleki Andrea, Zándoki Rita, Sipos Mihály, Holló Gabriella, Holló István, Tőzsér Gábrielné Györgyi, Zsigmond K.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
