E-vitamin kiegészítés hatása növendék pulykák testsúlygyarapodására, antioxidáns státuszának változására és a hús oxidatív stabilitására

Szerzők

  • Weber M. Szent István University, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences, Department of Nutrition, H-2103 Gödöllő, Páter K. u. 1. , Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Takarmányozástani Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter K. u. 1.
  • Mézes Miklós Szent István University, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences, Department of Nutrition, H-2103 Gödöllő, Páter K. u. 1. , Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Takarmányozástani Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter K. u. 1.

Kulcsszavak:

pulyka, E-vitamin, malondialdehid, glutation-peroxidáz

Absztrakt

A szervezetben zajló lipidperoxidációs folyamatokat és az antioxidáns védőrendszer egyes tagjainak (E-vitamin tartalom, glutation-peroxidáz aktivitás) változását követtük nyomon növendék bakpulykákban a nevelés időszaka alatt. Vizsgáltuk az életkorral összefüggő változásokat és az E-vitamin kiegészítés hatását. Megállapítottuk, hogy a vérplazma malondialdehid tartalma 10 hetes korban mutatott maximum értéket, míg a májban ez már 4 hetes korban bekövetkezett. Ebben az időpontban a glutation-peroxidáz minimum értéket mutatott. E-vitamin kezelés hatására a malondialdehid tartalom csökkent, a glutation-peroxidáz aktivitás lényegében nem változott. Az izom oxidativ stabilitása E-vitamin kezelés hatására jelentősen javult, hasonlóképpen a testtömeg gyarapodás értéke is.

Információk a szerzőről

  • Mézes Miklós, Szent István University, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences, Department of Nutrition, H-2103 Gödöllő, Páter K. u. 1. , Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Takarmányozástani Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter K. u. 1.

    levelezőszerző
    mezes@fau.gau.hu

Hivatkozások

Biesalski, H. K., Ehrental, W., Gross, M., Hafner, G., Harth, O. (1983). Rapid determination of retinol (vitamin A) in serum by high pressure liquid chromatography. Int. J. Vitam. Nutr. Res., 53. 130–137.

Burton, G. W., Traber, M. G. (1990). Vitamin E: antioxidant activity, biokinetics, and bioavailability. Annu. Rev. Nutr., 10. 357–382. https://doi.org/10.1146/annurev.nu.10.070190.002041

Erdélyi M., Mézes M., Virág Gy. (1999). A szeléndependens glutation-peroxidáz enzimek az állati szervezetben. Szerkezet, funkció, szabályozás. Biokémia, 23. 82–88.

Gray, J. I., Gomaa, E. A., Buckley, D. J. (1996). Oxidative quality and shelf life of meats. Meat Sci., 43(Suppl. 1), 111–123. https://doi.org/10.1016/0309-1740(96)00059-9

Lowry, O. H., Rosenbrough, N. J., Farr, A. L., Randall, R. J. (1951). Protein measurement with the Folin phenol reagent. J. Biol. Chem., 193(1), 265–275. https://doi.org/10.1016/S0021-9258(19)52451-6

Marusich, W. L. (1972). Vitamin E and keeping quality of poultry and pork products. Roche Information Services, Roche, Nutley, N. J. 29.

Matkovics B., Szabó L., Sz. Varga, I. (1988). Lipid peroxidáció és redukált glutation anyagcsere enzimek aktivitás meghatározása biológiai mintákban. Lab. Diagn., 15. 248–250.

Mézes, M., Matkovics, B. (1986). A lipidperoxidáció molekuláris mechanizmusa és mennyiségi mérése. In: Csaba Gy. szerk. A biológia aktuális problémái. Medicina, Budapest 34, 61–105.

Mézes, M. (1987). Investigations of vitamin E transport of different age groups of domestic fowl. Bull. Univ. Agric. Sci., Gödöllő, 59–64.

Mézes, M. (1990). Methods for the investigation of lipid peroxidation and the biological antioxidant defence mechanism. Akadémiai Kiadó, Budapest, 157–168.

Mézes, M. (1997). A lipidperoxidáció fokának és egyes antioxidáns enzimek aktivitásának változása a korai posztnatális fejlődés során házityúk és lúd faj vérében és májában. Állatteny. Takarm., 46. 73–77.

Mézes, M. (2000). Antioxidáns vitaminok a baromfi-takarmányozásban. Takarmányozás, 13–16.

Mihara, M., Uchiyama, M., Fukuzawa, K. (1980). Thiobarbituric acid value of fresh homogenate of rat as parameter of lipid peroxidation in ageing, CCl intoxication and vitamin E deficiency. Biochem. Med., 23(3), 302–311. https://doi.org/10.1016/0006-2944(80)90040-X

Niki, E. (1987). Antioxidants in relation to lipid peroxidation. Chem. Phys. Lipids, 44(2–4), 227–253. https://doi.org/10.1016/0009-3084(87)90052-1

Placer, Z. A., Cushman, L. L., Johnson, B. C. (1966). Estimation of product of lipid peroxidation (malonyl dialdehyde) in biochemical systems. Anal. Biochem., 16(2), 359–364. https://doi.org/10.1016/0003-2697(66)90167-9

Scott, M. L. (1980). Advances in our understanding of vitamin E. Fed. Proc., 39. 2736–2739.

Sies, H. (1986). Biochemistry of oxidative stress. Agnew. Chem. 98(12), 1061–1075. https://doi.org/10.1002/ange.19860981203

Slater, T. F. (1976): Free radical mechanism in tissue injury. Prion Books, London, 217–228.

Surai, P. F. (1999). Vitamin E in avian reproduction Poult. Avian Biol. Rev., 10. 1–60.

Surai, P. F., Speake, B. K., Noble, R. C., Mézes M. (1999). Species-specific differences in the fatty acid profiles of the lipids of the yolk and of the liver of the chick. J. Sci. Food Agric., 79(5), 733–736. https://doi.org/10.1002/(SICI)1097-0010(199904)79:5<733::AID-JSFA244>3.0.CO;2-M

Weichselbaum, T. E. (1948). An accurate and rapid method for the determination of protein in small amounts of serum and plasma. Am. J. Clin. Pathol., 16(3), 40–43. https://doi.org/10.1093/ajcp/16.3_ts.40

Wen, J., Morissey, P. A., Buckley, D. J., Sheehy, P. J. A. (1996). Oxidative stability and alpha tocopherol retention in turkey burgeres during refrigerated and frozen storage as influenced by dietary a-tocopherol acetate. Br. Poultry Sci., 37(4), 787–795. https://doi.org/10.1080/00071669608417908

Letöltések

Megjelent

2002-02-15

Hogyan kell idézni

Weber, M., & Mézes, M. (2002). E-vitamin kiegészítés hatása növendék pulykák testsúlygyarapodására, antioxidáns státuszának változására és a hús oxidatív stabilitására. Acta Agraria Kaposváriensis, 6(1), 35-44. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1608

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei