Központi teljesítményvizsgálatba vont hízósertések takarmányfelvételének, továbbá hízási és vágási teljesítményének értékelése

Szerzők

  • Vidács Lajos University of Szeged Faculty of Agricultural Sciences, Hódmezővásárhely , SZTE Mezőgazdasági Főiskolai Kar, Hódmezővásárhely
  • Nyíri A. HUNGAPIG Ltd., Herceghalom , HUNGAPIG Kereskedelmi Kft., Herceghalom

Kulcsszavak:

központi teljesítményvizsgálat, hízósertés, takarmányfelvétel, hízási és vágási teljesítmény

Absztrakt

Központi teljesítményvizsgálati körülmények között egyedi transzponderes azonosítási rendszer segítségével vizsgáltuk a különböző genotípusú és ivarit sertések takarmány- felvételét, összefüggésben a hízási és vágási teljesítményekkel. A kapcsolatok feltárása segítségével új eredményeket közlünk a hízási és vágási teljesítmények, ill. az azokat befolyásoló endogén és exogén tényezők között.

Információk a szerzőről

  • Vidács Lajos, University of Szeged Faculty of Agricultural Sciences, Hódmezővásárhely, SZTE Mezőgazdasági Főiskolai Kar, Hódmezővásárhely

    levelezőszerző
    vidacs@mfk.u-szeged.hu

Hivatkozások

Czakó J. (1982). Állattenyésztési kísérletek tervezése és értékelése. Akadémiai Kiadó, Budapest.

Dohy J. (1986). A genetika és a takarmányozás néhány összefüggése. ISV Iparszerű hústermelés II. Budapest.

Gundel J. (1992). A táplálóanyag-felvételt befolyásoló tényezők vizsgálata a sertéshizlalásban. Állattenyésztés és Takarmányozás, 41. 541–549.

Kalm E. (1994). Aktuális eredmények a sertéstenyésztési kutatások területén Németországban. DATE Állattenyésztési Napok I. Nemzetközi Sertéstenyésztési Tanácskozás 1. kötet (szerk.: Szabó P.).

Király A., Wittmann M., Papp I., Hegedűs E. (1996). Növendék sertések teljesítménye és viselkedése elektronikus takarmányozás esetén. Állattenyésztés és Takarmányozás, 45. 185–192.

Király, A., Witmann, M. (1998). Relation between eating rank order and traits of eating and production in growing pig with electonic feeding. Annual Meeting of EAAP, Warsaw, 23–26. August, 1998. https://doi.org/10.1163/9789004683976_230

Király A. (1996). Tartási és környezeti tényezők jelentősége a sertéshizlalásban. Szaktanácsadási füzetek 1. ÁTK Herceghalom.

Otto E., Klatt G. (1979). A vágási életkor hatása a sertés vágóértékére. Einfluss des Schlachtalfers auf die Schlasleistung von Schweinen. EMMRW Budapest.

Schmidt E. (1994). Rádiófrekvenciás azonosítás és a tartástechnológia automatizálásának lehetőségei. DATE Állattenyésztési Napok I. Nemzetközi Sertéstenyésztési Tanácskozás 2. kötet. (szerk.: Szabó P.)

Young, R. J. Lawrance, A. B. (1994). Feeding behaviour of pigs in group monitored by a computerized feeding system Anim. Prod., 58(1), 145–152. https://doi.org/10.1017/S0003356100007182

Letöltések

Megjelent

2001-10-15

Hogyan kell idézni

Vidács, L., & Nyíri, A. (2001). Központi teljesítményvizsgálatba vont hízósertések takarmányfelvételének, továbbá hízási és vágási teljesítményének értékelése. Acta Agraria Kaposváriensis, 5(3), 77-82. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1599