The relation between the transaction costs and the co-ordination in the agri-food economy

Authors

  • B. Horváth University of Kaposvar, Faculty of Animal Science, Institute of Economics and Organisation, H-7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40. , Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar, Ökonómiai és Szervezési Intézet, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
  • C. Kósa University of Kaposvar, Faculty of Animal Science, Institute of Economics and Organisation, H-7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40. , Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar, Ökonómiai és Szervezési Intézet, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
  • Gábor G. Szabó Institute of Economics, Hungarian Academy of Sciences Budapest H-1502 P.O. Box 262. , Magyar Tudományos Akadémia, Közgazdaságtudományi Kutatóközpont, 1502 Budapest, Pf. 262.

Keywords:

agri-food economy, co-ordination, transaction costs, co-operatives

Abstract

In the first part of the paper the basic co-ordination mechanisms are defined. In the agri- food economy system usually two co-ordination forms are well known: market mechanism and bureaucratic co-ordination. The second part of the paper analyses the transaction costs, their characteristics and their role in the agribusiness. Transaction costs are the costs associated with carrying out a transaction on the market. The study presents the main factors for decisions to integrate vertically, the reasons why vertical integration exists and the possibilities to reduce transaction costs. One of the varieties of reducing transaction costs is establishing agricultural co-operative, which is a special kind of transaction and co-ordination form. The study demonstrates the characteristics and the importance of the above mentioned co-operatives in vertical integration.

Author Biography

  • Gábor G. Szabó, Institute of Economics, Hungarian Academy of Sciences Budapest H-1502 P.O. Box 262., Magyar Tudományos Akadémia, Közgazdaságtudományi Kutatóközpont, 1502 Budapest, Pf. 262.

    corresponding author
    szabogg@econ.core.hu

References

Barton, D. G. (1989). What is a Cooperative? In: Cobia, D. W. (ed.). Cooperatives in Agriculture. Prentice-Hall, Inc. New Jersey, Chapter 1. 1–20.

Coase, R. (1937). The Nature of the Firm. Economica, 4(16), 386–405. https://doi.org/10.1111/j.1468-0335.1937.tb00002.x

Douma, S., Schreuder, H. (1992). Economic Approaches to Organizations. Prentice Hall International (UK) Ltd, (First published 1991), 48–59. 102–119.

Fertő I. (1996a). Mezőgazdaság a piacgazdaságban. Közgazdasági Szemle, 2. 114–127.

Fertő I. (1996b). Vertikális koordináció a mezőgazdaságban. Közgazdasági Szemle, 11. 957–971.

Hobbs, J. E. (1997). Measuring the Importance of Transaction Cost in Cattle Marketing. American Journal of Economics, 79(4), 1083–1095. https://doi.org/10.2307/1244266

Ihrig K. (1941). Agrárgazdaságtan. Budapest, Gergely R. könyvkereskedése.

Juhász A. (1999). Vertikális kapcsolatok változásai a zöldség-gyümölcs ágazatban. Agrárgazdasági Kutató és Informatikai Intézet, Budapest.

Kieser, A. (1995). Szervezetelméletek. Aula Kiadó, Budapest.

Kispál-Vitai Zs. (1999). Az „új generációs” szövetkezetekről. Gazdálkodás, 5. 17–22.

Kiss T., Szabó G. G. (2001). Versenyszabályozás és szövetkezeti vertikális integráció az Európai Unió élelmiszer-gazdaságában. Acta Agraria Kaposváriensis, 2. 55–71.

Knoeber, C. H. (1983). An Alternative Mechanism to Assure Contractual Reliability. Journal of Legal Studies, 12(2), 333–343. https://doi.org/10.1086/467726

Kopányi M. (szerk.) (1996). Mikroökonómia. Műszaki Könyvkiadó, Budapest.

Kornai J. (1983). Bürokratikus és piaci koordináció. Közgazdasági szemle, 9. 1025–1038.

Nilsson, J. (1998). Agency Theoretical Problems in Co-operatives. Paper presented at the International Co-operatives Research Conference ”Values and Adding Value in a Global Context”, arranged by the ICA Committee on Co-operative Research (ICACRR), on the 13–17th of May 1998 in Cork, Ireland.

Ollila, P., Nilsson, J. (1995). The Position of Agricultural Cooperatives in the Changing Food Industry of Europe.Paper presented at the Workshop on ”Institutional Changes in the Globalized Food Sector – Agricultural Cooperatives, Multinationals…”, held at the European Institute for Advanced Studies in Management, Brussels, April 27–28.

Purcell, W. D. (1990). Economics of Consolidation in the Beef Sector: Research Challenges. American Journal of Agricultural Economics, 72(5), 1210–1218. https://doi.org/10.2307/1242535

Samuelson, A. P., Nordhaus, D. W. (1995). Közgazdaságtan. Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, Budapest.

Staatz, J. M. (1988). The New Agricultural Economics: Applications of Transaction Cost/ Institutional Analysis to Agricultural Economics. Seminar presented to the Scientific Society for Finnish Agriculture and Faculty of Agriculture and Forestry University of Helsinki. April 14.

Stigler, G. (1989). Piac és állami szabályozás. Közgazdasági és jogi könyvkiadó, Budapest.

Szabó G. (1998). Élelmiszer-gazdaságtan. (Egyetemi jegyzet) Kaposvári Egyetem, Kaposvár.

Szabó G. G. (1996). A szövetkezés gazdasági lényege Ihrig Károly elméletében, valamint a dán és holland élelmiszer-gazdaságban. Kandidátusi értekezés. Budapest- Kaposvár 1996.

Szabó G. G. (2000a). Tranzakciós költségek és a szövetkezetek. V. Falukonferencia Integrált vidékfejlesztés. MTA Regionális Kutatási Központ, Június 26–27. Pécs.

Szabó G. G. (2000b). A szövetkezeti vertikális integráció lehetőségei a magyar élelmiszer-gazdaságban. Szövetkezés, 1–2. 30–42.

Szakadát L. (1993). A tranzakciós költségek és a Coase tétel. Kandidátusi értekezés, BKE Budapest, 1993.

Szakál F. (1994). A tranzakciós és szervezési költségek szerepe a mezőgazdasági struktúra átalakításában. Gazdálkodás, 1. 28–38.

Williamson, O. E. (1975). Markets and Hierarchies: Analysis and antitrust implications. New York: The Free Press.

Williamson, O. E. (1979). Transaction-Cost Economics: The Governance of Contractual Relations. Journal of Law and Economics, 2(22), 233–261. https://doi.org/10.1086/466942

Williamson, O. E. (1985). The Economic Institutions of Capitalism. New York: The Free Press.

Williamson, O. E. (1986). Economic Organization: Firms, Markets and Policy Control. Hertfordshire, UK: Harvester Wheatsheaf.

Williamson, O. E. (1995). Organization Theory. (Expanded Edition) Oxford. https://doi.org/10.1093/oso/9780195098303.001.0001

Published

2001-12-15

How to Cite

Horváth, B., Kósa, C., & Szabó, G. G. (2001). The relation between the transaction costs and the co-ordination in the agri-food economy. Acta Agraria Kaposváriensis, 5(4), 65-76. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1603