The evaluation of the feed comsumtion, fattening and slaughter results of pigs in central production-examination

Authors

  • Lajos Vidács University of Szeged Faculty of Agricultural Sciences, Hódmezővásárhely , SZTE Mezőgazdasági Főiskolai Kar, Hódmezővásárhely
  • A. Nyíri HUNGAPIG Ltd., Herceghalom , HUNGAPIG Kereskedelmi Kft., Herceghalom

Keywords:

feed consumption, fattening and slaughter results, pig central production-examination

Abstract

The authors have examined the feed consumption of pigs of various genotype and genus under central production-examination conditions, with the help of an individual transponder identification system, in connection with the fattening and slaughter results. They wish to publish new results by showing the connections between the fattening and slaughter results and the endogen and exogen factor, which have influence on them.

Author Biography

  • Lajos Vidács, University of Szeged Faculty of Agricultural Sciences, Hódmezővásárhely, SZTE Mezőgazdasági Főiskolai Kar, Hódmezővásárhely

    corresponding author
    vidacs@mfk.u-szeged.hu

References

Czakó J. (1982). Állattenyésztési kísérletek tervezése és értékelése. Akadémiai Kiadó, Budapest.

Dohy J. (1986). A genetika és a takarmányozás néhány összefüggése. ISV Iparszerű hústermelés II. Budapest.

Gundel J. (1992). A táplálóanyag-felvételt befolyásoló tényezők vizsgálata a sertéshizlalásban. Állattenyésztés és Takarmányozás, 41. 541–549.

Kalm E. (1994). Aktuális eredmények a sertéstenyésztési kutatások területén Németországban. DATE Állattenyésztési Napok I. Nemzetközi Sertéstenyésztési Tanácskozás 1. kötet (szerk.: Szabó P.).

Király A., Wittmann M., Papp I., Hegedűs E. (1996). Növendék sertések teljesítménye és viselkedése elektronikus takarmányozás esetén. Állattenyésztés és Takarmányozás, 45. 185–192.

Király, A., Witmann, M. (1998). Relation between eating rank order and traits of eating and production in growing pig with electonic feeding. Annual Meeting of EAAP, Warsaw, 23–26. August, 1998. https://doi.org/10.1163/9789004683976_230

Király A. (1996). Tartási és környezeti tényezők jelentősége a sertéshizlalásban. Szaktanácsadási füzetek 1. ÁTK Herceghalom.

Otto E., Klatt G. (1979). A vágási életkor hatása a sertés vágóértékére. Einfluss des Schlachtalfers auf die Schlasleistung von Schweinen. EMMRW Budapest.

Schmidt E. (1994). Rádiófrekvenciás azonosítás és a tartástechnológia automatizálásának lehetőségei. DATE Állattenyésztési Napok I. Nemzetközi Sertéstenyésztési Tanácskozás 2. kötet. (szerk.: Szabó P.)

Young, R. J. Lawrance, A. B. (1994). Feeding behaviour of pigs in group monitored by a computerized feeding system Anim. Prod., 58(1), 145–152. https://doi.org/10.1017/S0003356100007182

Published

2001-10-15

How to Cite

Vidács, L., & Nyíri, A. (2001). The evaluation of the feed comsumtion, fattening and slaughter results of pigs in central production-examination. Acta Agraria Kaposváriensis, 5(3), 77-82. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1599