A hortobágyi racka juh hizlalási- és vágási vizsgálata extenzív (I.) és intenzív (II.) körülmények között

Szerzők

  • László Nagy
  • András Gáspárdy
  • Gyula Toldi
  • Imre Bodó
  • István Komlósi

Kulcsszavak:

hízékonyság, vágás, darabolás, csontozás, vágott test minősítés

Absztrakt

A hortobágyi racka juh mindkét színváltozatát összehasonlító fajtatesztben értékeltük extenzív és intenzív hizlalás során. Az összehasonlítást a magyar merinó, a német húsmerinó, a tejelő cigája, a cigája és a brit tejelő fajtákkal végeztük el. A hizlalási, vágási, darabolási és csontozási eredmények szignifikáns eltéréseit varianciaanalízissel vizsgáltuk. A hizlalás során a racka valamennyi vizsgált fajtánál lassabban gyarapodott, a faggyúzottsága pedig a legerőteljesebb volt intenzív körülmények között. A hús-csont arány, a racka csoportoknál, valamennyi vizsgált fajtával szemben kedvezőbb eredményt adott intenzív hízlaláskor, míg extenzív körülmények között a darabolás, csontozás során a rackák kedvezőbb hús−csont arányt adtak a tejelő cigájával szemben.

Letöltések

Megjelent

2007-02-15

Hogyan kell idézni

A hortobágyi racka juh hizlalási- és vágási vizsgálata extenzív (I.) és intenzív (II.) körülmények között. (2007). ACTA AGRARIA KAPOSVARIENSIS, 11(3), 47-66. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1896