A tatai Kossuth tér szabadtérépítészeti terve

Szerzők

  • Böhm Gábor

Kulcsszavak:

Tata, Kossuth tér, szabadtérépítészet, templomtér

Absztrakt

Tata Komárom-Esztergom megyében, a megyeszékhelytől 9 km‑re fekszik. A tatai kistérség életében a város meghatározó gazdasági, társadalmi és kulturális szerepet játszik, fontos turisztikai célpont. A történelmileg két magból, Tatából és Tóvárosból fejlődött város déli részének központját képzi a Kossuth tér. Tata egykori templom- és piactere, majd városi főtere a város fejlődését szervesen követve évszázadokon át szolgálta a közéletet. Jelenleg a tér területének jelentős része – városi főterektől szokatlan módon – közparkként funkcionál. A terület ilyen formájában már nem képes kiszolgálni azokat az igényeket, melyre pozíciójából, történelmi múltjából fakadóan hivatott lenne. A tér ma nem centruma Tata szellemi és társadalmi életének, elvesztette a főterekre jellemző szerepét. Helyzeti energiája, történeti, művészeti értékei, műemléképületei ellenére elhanyagoltan, kihasználatlanul áll az óváros szívében. A tér rendezésére, újragondolására már évtizedek óta mutatkozik igény a városvezetés részéről. Tata Város Önkormányzata több ízben írt ki a tér fejlesztését célzó pályázatot, ám a tényleges megvalósítás még várat magára.

Információk a szerzőről

  • Böhm Gábor

    tájépítészmérnök
    E-mail: bohmgabor@t-online.hu

Hivatkozások

A nyár folyamán a Víz, Zene, Virág fesztivál, a Tatai sokadalom és a Barokk fesztivál, míg ősszel az Öreg-tavi nagy halászat és a nemzetközi hírű Tatai vadlúd sokadalom vonzza a látogatókat.

dr. Rados Jenő: Tata, Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 1964. p.48.

Magyarország Műemlékjegyzéke, Komárom-Esztergom megye. Szerk: Bardoly István – Haris Andrea, Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, Budapest, 2006.

A parkolási igényeket a templom mögötti területen kialakított 52 férőhelyes parkoló elégíti ki.

Letöltések

Megjelent

2012-02-01

Folyóirat szám

Rovat

Ismertetések

Hogyan kell idézni

A tatai Kossuth tér szabadtérépítészeti terve. (2012). 4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 25, 60-71. https://journal.uni-mate.hu/index.php/4D/article/view/5731

Hasonló cikkek

31-40 a 108-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei