Szabad terek – dinamikus helyek: S M L XL

Szerzők

  • Auböck Maria a + k landscape architects
  • Kárász János a + k landscape architects

DOI:

https://doi.org/10.36249/4d.70.4894

Kulcsszavak:

Táji Urbanizmus, Kihívások az éghajlatváltozás idején, Az idő mint a tájépítészet építőanyaga, Poetikus térségek mint inspiráció forrás

Absztrakt

A cikk betekintést nyújt Maria Auböck és Kárász János bécsi tájépítészek tervezési gyakorlatába. Ez írás abból az alkalomból született, hogy a MATE Egyetemen tiszteletbeli professzori címet kaptunk. A kiválasztott módszerek a tájépítészetünk küldetését írják le különböző projektek bemutatásával, mindegyiknek megvan a maga története. A bemutatott kiválasztott tervezési módszerek között szerepelnek válogatott inspirációk, például a helyszíni vázlatkészítés, a növényanyag-választás és a konstruktív kihívások. Az alkalmazott főbb módszerek a csapatépítés változatos aspektusait kínálják, a munka együttműködésének kérdéseit követve.
Hogyan lehet az ügyfeleket motiválni, hogy az időt mint a döntési horizontjukon túlmutató „építőanyagot” tekintsék?
Hogyan lehet megfizethető és vonzó tájképeket létrehozni azon belátás alapján, hogy ezeken belül még gazdasági értelemben is képesek vagyunk többletértéket nyújtani?
Hogyan lehet a városi helyszíneken igényes üres tereket bevezetni, és a közvélemény által elfogadhatóvá tenni anélkül, hogy túlhangsúlyoznánk őket?
Összefoglalva a bemutatott projektpaletta "Szabad terek - dinamikus helyek: S M L XL" címet választottuk, mivel a cikk különböző léptékű kiválasztott munkákat tartalmaz. A projektek a belvárosi felújítás szempontjait tartalmazzák: egy barokk kolostor udvarának példáján és egy lerombolt zsinagóga emlékműve alapján, közpénzekből támogatott lakásépítés tájtervezését bemutatva és Baku városi zöldítését több fejlesztési fázisban. A konklúzió főbb aspektusai a táji urbanizmussal foglalkoznak, a tervezésnek egy új területével a klímaváltozás kihívásokkal teli időszakában.

Szerző életrajzok

  • Auböck Maria, a + k landscape architects

    Academy of Fine Arts in Munich, Institute for Design of Outdoor Spaces
    megbízott professzor
    e-mail: office@auboeck-karasz.at

  • Kárász János, a + k landscape architects

    Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
    címzetes egyetemi tanár
    építész és tájépítész tervező 
    e-mail: jk@auboeck-karasz.at 

Letöltések

Megjelent

2023-12-29

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Szabad terek – dinamikus helyek: S M L XL. (2023). 4D Tájépítészeti és Kertművészeti Folyóirat, 70, 2-13. https://doi.org/10.36249/4d.70.4894

Hasonló cikkek

1-10 a 44-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.