Mentorok Mentorálása a Tanítsunk Magyarországért! Program „szupervíziós” Egyetemi kurzusain (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2025)
Vizsgálatunk fókuszában az országos Tanítsunk Magyarországért! (TM) mentorprogram egy egyetemének hallgatói állnak. A mentorálás mint humán szolgáltatás számos formában és módon megvalósulhat. Elemzésünk kitér a TM program mentorálási gyakorlatainak tipizálására. Tanulmányunkban úgy érvelünk, hogy mentorálásként értelmezhetjük a programban megvalósuló mentori szupervíziót, aminek keretében a program egyetemista mentorai egyetemi oktatóktól kapnak támogatást, útmutatást. Arra keressük a választ, hogy a program mentorai milyen szerepeket tulajdonítanak szupervíziós oktatójuknak, miként értékelik a vele való kapcsolatukat és vajon milyen fejlesztési javaslatokat tesznek a szupervíziós kurzussal kapcsolatban. Elemzésünk egy komplex kutatás eredményeit mutatja be: hagyatkozunk kérdőíves vizsgálatunkra (N = 180, n = 50), ennek adatait kvalitatív stratégiával, mentorokkal készült félig-strukturált interjúk segítségével (n = 25) mélyítjük el. Eredményeink rávilágítanak, hogy a mentorálással kapcsolatos nehézségekkel a mentorok nem minden esetben a szupervíziós oktatóhoz fordulnak, viszont a szupervíziós oktatók fontosságát jelöli, hogy a mentorok az oktatót „védőhálóként” látják. Az oktatóval való kapcsolat feltárása megmutatja, hogy a szakmai segítségnyújtáson a TM szupervizorok funkciója túlmutat, emocionális szempontból is segítik a mentorokat. Elemzésünk a szupervíziós kurzusok fejlesztési lehetőségeire is kitér a mentori percepciók alapján. Kutatásunk újszerűségét az adja, hogy a programot elemző kutatások közül elsőként teszünk kísérletet a mentori szupervízió tudományos elemzésére. Eredményeink kiemelik a mentorok segítésének fontosságára az elemzett, és más mentorprogramokban is.
Keywords: mentorálás; mentori szupervízió; Tanítsunk Magyarországért; felsőoktatás