Az alapfokú zeneoktatás jellemzői virtuális térben a Covid-19 ideje alatt: A kutatás bemutatása (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2024)
A Debreceni Egyetem Nevelés- és Művelődéstudományi Doktori Program, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar és A Jövő Művészetéért Alapítvány Művészetpedagógiai Kutatócsoportja 2021 őszén indított kutatást, amelyben a szülők szerepét vizsgálta a gyermekek zenei nevelésében a valós és virtuális térben egyaránt. Az adatgyűjtés 2022 tavaszán történt a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet támogatásával. A zárt és nyitott kérdéseket tartalmazó saját készítésű mérőeszköz azon szülők véleményére fókuszált, akiknek gyermeke alapfokú művészeti nevelésben tanul hangszeren játszani, vagy magánénekre jár. A kitöltők (N=458) véleménye érdekes lehet, hiszen ezen időszak alatt kicsit jobban beleláthattak a zenetanításba és más szemszögből látták az eseményeket. A kutatás a szülők zenehallgatási szokásait és az arra ható tényezőket is vizsgálta. Az eredmények rámutattak arra, hogy a zenével foglalkozók gyakrabban járnak könnyű- és komolyzenei koncertekre, továbbá a zenét nemcsak szituációhoz kötötten, hanem önmagáért is hallgatják, míg azok, akik soha nem részesültek zeneoktatásban inkább csak más tevékenység közben háttérként hallgatnak zenét.
Keywords: hangszeres oktatás; online oktatás; zeneművészeti nevelés