Lux Gyula és korának nyelvpedagógiája (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2009)
A hatékony (nyelv)tanításnak elengedhetetlen feltétele a tudományos megalapozottság. Jelenlegi idegennyelv-oktatásunkban a módszerek sokaságával állunk szemben, amelyek tudományosan, nyelvészetileg, pedagógiailag, pszichológiailag pontosan meghatározottak. Emellett nem szabad elfeledkeznünk a múlt üzenetéről sem. Azok a nyelvpedagógusok, akik a jelen korunk oktatási rendszerében alkalmazott módszerek alapjait kidolgozták, napjaink nyelvtanárai számára már nagyrészt ismeretlenek. E méltatlanul kevéssé ismert elődök közé tartozik Lux Gyula, az 1920-as évek kiváló nyelvtanára, nyelvpedagógusa. Munkássága három téma köré csoportosítható:(1) idegennyelv-tanítási módszertani írások, tankönyvek (1923-1945),(2) a nemzetiségi líceum alapítását és életét bemutató jegyzetek (1936-1945),valamint(3) a nyelvjárástani kutatások (1913-1954).Kutatásom során megvizsgáltam, elemeztem és értékeltem Lux Gyula módszertani írásait, könyveit, publikációit.