Német nemzetiségi óvodapedagógus-képzés Sopronban (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2010)
Sopronban a német nemzetiségi óvodapedagógus-képzés hosszú múltra tekint vissza, a képzés meghatározó szerepet játszik a régióban. Az alábbi tanulmány célja a soproni német nemzetiségi óvodapedagógus-képzés bemutatása. Tanulmányomat rövid történeti áttekintéssel kezdem. Ezután a képzés tartalmi súlypontjait mutatom be, amelyben kitérek az oktatott tantárgyakra, a képzés céljaira és a diploma megszerzésének feltételeire. A 3. fejezetben a gyakorlati képzés soproni specifikumait részletezem, különös tekintettel a külföldi szakmai gyakorlatra. Mivel a kar nemzetközi kapcsolatai elsősorban a nemzetiségi képzésnek köszönhetőek, ezek bemutatására szintén vállalkoztam. Közülük ki kell emelni az Ausztriába irányuló Erasmus-ösztöndíjakat, az Eisenstadtban, valamint a Nyugat-Svájcban található Pedagógiai Főiskolákkal fennálló kapcsolatainkat. A hallgatói létszám a soproni képzés pozitív paramétereinek köszönhetően is folyamatosan növekszik. Az utolsó két fejezetben a képzés személyi és tárgyi feltételeinek teljesüléséről olvashatnak.