Giuseppe Lombardo Radice pedagógiája (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2011)
A tanulmány bemutatja a kimagasló olasz pedagógus, Giuseppe Lombardo Radice nevelési elképzeléseit és didaktikai újításait. Pedagógiai tevékenysége ismeretlen Magyarországon. Lombardo Radice részt vett az 1923-as olaszországi iskolareform kidolgozásában, az elemi iskolákban számos didaktikai újítást vezetett be. Programjainak módszertana újszerű volt: búcsúzást jelentett az enciklopédizmustól, a didaktikai formalizmustól. Levegőt adott az olasz iskolának, megszabadította a fojtogató merevségtől. Ma is él Lombardo Radice örökségéből az előre gyártott módszerek elutasítása, a kísérletezés iránti kíváncsiság, a szabadság.