A nevelés és a fegyelmezés csődje: Kosztolányi Dezső: Aranysárkány (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2014)
Kosztolányi Dezső Aranysárkány című regénye egy, a polgári kisváros és társadalmi környezet szokás-, vágy- és szimbólumvilága meghatározta egzisztenciális katasztrófa színtere: dr. Novák Antal gimnáziumi tanár és zivatar-megfigyelő családi, szülői és tanári/nevelői értelemben vett személyes csődjének és tragédiájának története bontakozik ki általa. A tanulmány ennek az összeomlás-folyamatnak a lehetséges ok-okozati viszonyrendszerét igyekszik feltárni, motivációs világát felvázolni, motívumait értelmezni, miközben a regényt mint specifikus értelemben vett nevelődési és fejlődésregényt, főhősét, Novák Antalt mint nevelőt/tanárt láttatja és mutatja be.