A csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak képzési és kimeneti követelményei egy országos vizsgálat fényében (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2016)
2011-ben országos feltáró vizsgálatot folytattunk a kisgyermeknevelő szakmai jellemzőkről. Az akkor dolgozó kisgyermeknevelő populáció 13,9%-ától (N=920) kaptunk válaszokat. A nyílt kérdésekre adott írásos válaszok tartalomelemzését a szöveg digitalizálása után Maxdictio bővítménnyel rendelkező MAXQDA12 (VERBI GmbH) számítógépes szoftver segítségével végeztük el. Írásunkban az így kirajzolódó szakmai képet vetjük össze a 18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendeletben szereplő, képzési és kimeneti követelményekben leírt tudással, képességekkel, attitűddel, autonómiával.