„Lehrstück” a politikai-esztétikai neveléshez – Brecht/Eisler: Az intézkedés (Die Maßnahme) (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2019)
Bertolt Brecht 1929 és 1935 között született tandrámái („Lehrstück”) – a szerző szavaival – „színházi elemeket használó, de valódi színházat nem igénylő pedagógiai próbálkozások” (Brecht, 1993, p. 167). Brecht (1978) közlése szerint a tandráma elnevezés arra vonatkozik, hogy a tandarab az előadó számára tanulságos, ezért tehát nem szükséges hozzá közönség. Az író sokkal inkább a tanulás folyamatát tartotta fontosnak, mint magát a végterméknek számító előadást. Brecht e pedagógiai, esztétikai és mediális víziójának megvalósítását vizsgálva a tanulmány hozzájárul ahhoz, hogy a tandarabok ne csak a színháztörténet, hanem a pedagógia részeként is megítélésre kerüljenek.