(untitled) (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2025)
Az oktatásmódszertan fejlődése a nemzetbiztonsági és terrorelhárítási felsőoktatási képzésekben jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt évtizedekben. A 20. században ezek a képzési területek jellemzően zárt, a nyilvánosságtól elzárt módszereket alkalmaztak, míg napjainkra egyre inkább nyitott, multidiszciplináris megközelítéseket integráló rendszerekké váltak. A tanulmány célja az, hogy bemutassa azokat az oktatásmódszertani elemeket, amelyek segítik a hallgatók sajátos kompetenciáinak fejlesztését a nemzetbiztonság és terrorelhárítás területén. A biztonsággal foglalkozó tudományok különböző megközelítései multidiszciplináris területekként jelennek meg, amelyek magukban foglalják a társadalomtudományok, hadtudományok, rendészettudományok, valamint a műszaki tudományok elemeit is. A magyar felsőoktatási rendszerben a nemzetbiztonsági és terrorelhárítási képzések kizárólag a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen elérhetők, ahol a képzések számos egyedi jellemzővel rendelkeznek. A nemzetközi példák elemzése is hozzájárult a hazai gyakorlat fejlesztéséhez. Az oktatás során fontos szerepet kapnak a kreatív megoldások, a hagyományos és elektronikus/online környezetek integrálása, valamint a gyakorlatközpontúság, amelyek jelen tanulmányban kerülnek bemutatásra. Továbbá ismertetjük az elmúlt években a hallgatók körében végzett kérdőíves felmérések eredményeit az oktatási módszerek vonatkozásban. Az oktatásmódszertan fejlesztése érdekében folyamatosan keresünk új megoldásokat, amelyek segítik a hallgatók kompetenciáinak bővítését, figyelembe véve a szakterületek igényeit. Az interdiszciplináris megközelítés, a gyakorlatközpontúság, a modern technológiai ismeretek, valamint az etikai és jogi elemek mind fontosak a hallgatók számára, hogy a megszerzett tudást a szektoron belül és kívül is hasznosítani tudják.