(untitled) (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2024)
Jelen tanulmányunkban a kutatásban résztvevő 458 szülő válaszai alapján elemeztük gyermekeik zeneművészeti tevékenységeit. Arra kerestük a választ, hogy a szülők milyen jelentőséget tulajdonítanak gyermekük zenei nevelésének, milyen okból döntöttek mellette, milyen hatásait figyelték meg. A kulturális tőke három megjelenési formájának összefüggéseit vizsgáltuk a gyermekek zeneoktatásban való részvételével, összefüggéseket kerestünk a szülők művészeti tevékenységei (zenei tevékenység, hangszerjáték) és a gyermekeik zeneoktatásban való részvétele között. Az adatelemzés során a leíró statisztikai eljárásokon kívül faktoranalízist és varianciaelemzést alkalmaztunk.