(untitled) (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2003)
Ez a számvetés az elmúlt több mint 25 év idegen nyelvi képzését igyekszik áttekinteni a Kaposvári Tanítóképző Főiskolán, mivel a sorok írója résztvevője volt az elmúlt több mint 25 év változásainak, amely a hároméves felsőfokú általános tanítóképzéstől a négyéves idegen nyelvi műveltségterületi tanítóképzés kialakulásához vezetett. A négyéves tanítóképzés kialakulásához az első lépést a tanítóképzés felsőfokúvá emelése jelentette, amely 1975-ben a tanítóképző intézetek főiskolává válásával, a hároméves általános képzéssel valósult meg. A képzésen belüli újdonságként a hagyományos idegennyelv-tanítás került előtérbe, bár ez akkor az orosz nyelv tanítását jelentette kötelező jelleggel. A nyelvtanítás elérendő célját a pedagógiai szakirodalom eredeti orosz olvasásában és társalgási szintű nyelvtudás elérésében jelölte ki a miniszteri utasítás. 1980-tól hallgatóink az általános tanítói szak mellett egy-egy ún. szakkollégiumi tárgyat választhattak idegen nyelvből, ez az orosz nyelvet jelentette. Ez a képzési forma eléggé univerzális jellegű volt, mert az úgynevezett korai, az óvodai nyelvoktatásra is felkészítette hallgatóinkat, nem csak az alsó tagozatra. A képzés lehetőséget biztosított minden orosz szakkollégista hallgatónak arra, hogy a célnyelvi országban 6 hetes részképzésen vehessen részt. Főiskolánk hallgatói az odesszai Mecsnyikov Egyetem vendégei voltak.