(untitled) (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2007)
Rill József korának rendkívül érdekes egyénisége, aki a pedagógiai szakmai fórumokon az országos döntések érdekében is hallatta hangját, de a mindennapok szakmaisága is megérintette. 1854-ben a verseci tanítóképezdében tanult, majd különböző helyeken tanított. 1868-69-ben Eötvös József vallás- és közoktatási miniszter megbízásából Németországba ment a tanítóképző intézetek működését tanulmányozni. 1869-től öt éven keresztül a budai állami tanítóképző tanára volt, később vasvármegyei tanfelügyelőként működött 1890-ig, ahonnan Szolnok-Doboka, majd Tolna, Moson, végül Hont megyébe került királyi tanfelügyelőnek.