(untitled) (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2007)
A pannonhalmi apátságot Géza fejedelem alapította, felépítése Szent István királynak köszönhető. A szerzetesek a templom falai között létrehozott iskolában végezték a vallásos nevelést és oktatást, közvetítették a kultúrát. Nemcsak a kolostoron belül, hanem István király által adományozott birtokaikon is tanítottak.