(untitled) (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2007)
„Nincs a magyarságnak még egy olyan iskolája, amely annyi szállal kapcsolódnék az elmúlt fél évezred magyar művelődéséhez, mint a Debreceni Református Kollégium” - a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének, Bölcskei Gusztávnak ezekkel a szavakkal kezdődő ajánlásával vehetjük kézbe a bibliai hasonlattal „kősziklán épült vár”-ként, Huszár Gál prédikátor 1562-es szavaival élve pedig „...egész Magyarországnak és Erdélységnek s több sok helyeknek is világosító lámpása”-ként aposztrofált patinás iskola történetét bemutató kötetet, mely Győri L. János irodalomtörténész munkája.