(untitled) (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2007)
A 17. század közepén Angliából kiinduló felvilágosodás racionalizmusa egész Európára átterjedve Magyarországot is elérte. Nem csekély mértékben hatott a medicina fejlődésére, s befolyásolta az egészségügy alakulását. Az egészségügy, az orvostudomány volt az a terület, ahol a felvilágosult abszolutisztikus állammodell megvalósítására törekvő uralkodók elgondolásai szerencsésen találkoztak az egyén boldogulásáért, jobb életkörülményeiért küzdő polgárok szándékaival. Ugyanis az új államnak egészségesebb, jobb szinten élő, munkaképesebb emberekre volt szüksége, védelemre a járványok pusztítása ellen, az egészségügyi apparátus továbbépítésére, hatékonyabbá tételére.