(untitled) (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2007)
2006 szeptemberében a somorjai Duna utcai óvoda közép- és nagycsoportos gyermekei körében felmérést szerveztünk, amelynek célja a koordinációs alapképességek fejlettségi szintjének diagnosztizálása volt. Korábban utaltunk már arra,1 2 hogy Szlovákiában egyrészt empirikus vizsgálatok hiányában, másrészt - a statikus egyensúlyozó képesség mérésétől eltekintve - az egyes tesztek eltérő alkalmazása miatt nincs lehetőségünk eredményeink összevetésére hasonló korú populáció adataival. A kondicionális képességekkel szemben, a koordinációs képességek mérésére nincs kidolgozott egységes, nemzetközileg elfogadott tesztbattéria. Az Eurofit tesztrendszer Flamingó-tesztje e képességcsoportból csupán a statikus egyensúlyérzékelést méri. így a szakirodalomban ugyanazon koordinációs faktorokat mérő teszteknek többféle végrehajtási módja található (különböző kar- és lábtartások, nyitott vagy csukott szem stb.), amely megakadályozza az összehasonlítást. A mérési nehézségek további okát abban látjuk, hogy a mozgáskoordináció színvonalát döntően meghatározza a központi idegrendszer állapota és a genetikai megalapozottság. Az egyes képességek tisztázatlan élettani hátterének pedig az a következménye, hogy a szakkönyvekben található tesztek és a modifikált változatok kétséges validitásúak és alacsony reliabilitásúak. A tesztek egy része pedig nem is standardizált.