(untitled) (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2007)
A társadalom számos módon rögzíti az emberekben az egyenlőtlenségeket, így a nemek közötti különbségeket is. Célom bemutatni azokat a kutatásokat, amelyek a tankönyvekben fellelhető nemi szerepek reprezentációját hivatottak vizsgálni és ezek hatását az egyenlőtlenség újratermelésére. Dolgozatomban először tisztázom a szocializáció fogalmát és funkcióját, amely a társadalom elvárásainak, normáinak és értékeinek átadásában játszik nagy szerepet. Kitérek a nemi szerepek és nemi sztereotípiák fogalmára és az általuk gerjesztett egyenlőtlenséget megszilárdító hatásukra. Végül bemutatom, hogy az általános iskolai tanulók tankönyveiben miként jelenik meg a modern nemi szerepek ábrázolása.