(untitled) (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2008)
1964-ben Jean Vanier alapította az első Bárkát, egy Párizstól 80 km-re fekvő kis faluban. A Bárka egy olyan közösség, amely a szegények, kitaszítottak, az értelmi és halmozottan sérült emberek szolgálatába áll, akik segítőkkel együtt élnek. Az Alapítvány nem csupán foglalkozásokat vezet a sérült, hátrányos helyzetű felnőtteknek, hanem munkát is biztosít számukra. A magyarországi Bárka Közösség 1991-ben alakult Dunaharasztiban, alapítója Draskóczy Ildikó volt. Ma két lakóotthon, a Forrás-ház, az Akácvirág-ház, és egy bejáró sérült embereket is fogadó Kézműves Műhely alkotja a közösséget.