(untitled) (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2008)
A népmesék adott földrajzi környezetben születnek, így magukon viselik a népek, a tájak és a gazdasági körülmények jellegzetességeit. Minden mese egy náció sajátos mentalitásából, szellemiségéből, kultúrájából származik, így egy-egy motívumon tükröződik egy nemzet gazdasági-társadalmi rendje, geográfiai helyzete, kulturális fejlettségi szintje. A meseföldrajz újszerű tudomány lehet a földrajztudomány összetett rendszerében, azon belül is leginkább társadalom földrajzi elem, mely a kulturális földrajz tárházát bővítheti. A meseföldrajz összekötő kapocs lehet a humán tudományokkal. További lehetőségeit az adja, hogy a mese világképformáló, így a kompetencia alapú nevelés során, a gyermekkor fogékonyabb szakaszában - óvodás, illetve kisiskolás korban - a történetek segítségével közelebb lehet hozni a számukra a földrajzot.