(untitled) (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2008)
Iskolában, más intézményben vagy azon kívül senki nem kapott információt, felvilágosítást, oktatást a prostitúció és az emberkereskedelem kérdésében. A fiatalok a fókuszcsoportok alkalmával beszélgettek először erről szervezett formában. Ez a tény, valamint a beszélgetések értékelés utáni eredményei egyértelműen alátámasztják a téma fontosságát, aktualitását az érintett fiatalok körében. Hevesek, olykor kifejezetten indulatosak voltak a téma tárgyalása közben. Ez részben a prostitúció és emberkereskedelem témájának sajátossága, ugyanakkor az érintett fiataloké is. Szabadon, őszintén és nagyon érzékenyen reagáltak a felmerülő kérdésekre. Ez az attitűd - ami megint csak a téma és az érintett fiatalok csoportjának sajátossága -, nem hagyható figyelmen kívül az oktató-fejlesztő program kidolgozásakor. Sok mindennel tisztában voltak a vizsgálatban résztvevő fiatalok, azonban nagyon sok olyan terület volt, ahol tévesek vagy hiányosak az ismereteik, melyeket mindenképpen pótolni kell a jelenség szempontjából kiemelten veszélyeztetett fiatalok védelme, áldozattá válásának megelőzése érdekében.