(untitled) (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2009)
Auguste Comte filozófiája jól ismert Kelet-Európábán, elsősorban Magyarországon. Sok követője volt az irányzatnak az első világháborúig. Egyik pedagógus követője, Pauler Ákos (1876-1933) ugyanakkor kritizálta a filozófiáját. Nagyapja, Pauler Tivadar oktatási miniszter — báró Eötvös Józsefet követte ezen a poszton - megvalósította oktatási reformját, amely 1868-ban kezdődött. Pauler Ákos édesapja, Pauler Gyula, a híres pozitivista akadémikus, a Magyar Nemzeti Levéltárat alapította, ugyancsak Comte követője volt. Pauler Ákos nemcsak otthoni környezetben találkozott a comte-i eszmékkel, hanem budapesti egyetemi tanulmányai során Medveczky Frigyes és Bernát Alexander óráin is.