(untitled) (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2010)
A Bolognai-rendszer bevezetésével alaposan megváltozott az ügyviteli képzés, a bölcsészettudományon belül a magyar képzési ág magyar alapszakjának egyik szakiránya lett. Ebben a kényszer szülte szoros kapcsolatban a két szakterület nyelvtudományi gyökerei értek össze. A magyar alapszakos követelményekben az ügyvitel szakirány ismeretkörei átfogják és lefedik az ügyviteli munkaterület tevékenységeit, így a szakmai és irodai kommunikációt, protokoll- és titkári ismereteket, a korszerű, informatikai alapú ügyvitel-szervezési és technikai, valamint a gépírási, gyorsírási, levelezési, jegyzőkönyv-vezetési és szerkesztéstechnikai ismereteket. Úgy ítéljük meg, hogy a magyar alapszak ügyvitel szakirányán végzettek majdani munkaerő-piaci megítélését és esélyeit növeli, hogy a szakirány széles körben hasznosítható ismereteket nyújt, megfelelő szakterületi idegennyelv-tudással. Az elhelyezkedés három jellemző területének a médiát, a közigazgatást és a versenyszférát tartjuk. A BA diploma birtokában valószínűsíthetően a végzettek 40%-a fog hosszabb távon bekerülni a posztgraduális képzés rendszerébe. Mi abban bizakodunk, hogy – mivel az elvi lehetőségei megvannak – továbbra is a kellő számban vehetnek részt ügyviteltanár szakos képzésben, akik várhatóan kibővült kompetenciákkal rendelkeznek majd.