(untitled) (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2010)
Történelmi és kulturális visszatekintéssel kerülnek bemutatásra azok a lépések, amelyeken keresztül eljutunk a mai magyarországi felsőoktatás eltömegesedésének okaihoz. A bemutatás nem csupán a felsőoktatási intézményekre fókuszál, hanem az oktatás egészére, benne a magyar oktatási rendszer sajátosságaira, az európai oktatási pályákra. A II. világháború óta az oktatás iránti megnövekedett kereslet világszerte nem igazodik a gazdaság elvárásaihoz, felülmúlja a rendelkezésre álló állami forrásokat, ugyanakkor az államok és politikai szándékok nem képesek ellenállni a kereslet növekedésének. A felsőoktatás iránti keresletet sehol nem az állam gerjeszti, azonban megakadályozni sem képes.