(untitled) (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2012)
A Horvát Köztársaság különösen gazdag nem anyagi vonatkozású kulturális javakban. Az utóbbi években előtérbe került a kulturális javak védelmére és a nemzeti kulturális javak megőrzésére irányuló törekvés. A nem anyagi kulturális javak a szellemi örökség különböző formában való megnyilvánulásainak gyűjtőneve, amelyek átadás útján terjednek tovább. Az immateriális kulturális javak közé sorolható a nyelv, a nyelvjárás, a beszédmód és a toponímia. A horvát nem anyagi kulturális javak jelentősége és kiemelkedő értéke miatt kapcsoltuk be hallgatóinkat, a jövendő tanítókat, a Szlavón tájnyelv és a Szülőföldi idiómák keretében folyó tevékenységébe, amelynek célja a horvát nyelvjárások, főként a szlavóniai horvát dialektusok megőrzése. A jövő tanítói szülőföldjük archaikus beszédmódjának legfőbb őrzői és mozgatói.