(untitled) (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2012)
A sokak által lenézett, és még többek által olvasott műfaj, a krimi, amit olyan neves írók és szerzők sem tartanak ördögtől valónak, mint Borges vagy Umberto Eco, igazi kincseket rejthet a könyv-, és könyvtárbarátok számára. Lawrence Block Bernie Rhodenbarr-sorozata (melynek egy bibliofil, antikvárius betörő a főszereplője), visszahozva a krimire hajdan jellemző intellektuális élményt, a maga szórakoztató módján vezet be bennünket – sok egyéb között – a könyvtárak és az olvasás világába: megismerhetjük a betörőnk által meglátogatott könyvtárakat és könyveiket, majd pedig az antikváriumában megforduló sokféle olvasót és a főbb szereplők olvasási szokásait. Nem titkoltan kedvcsináló is az írás a sorozathoz, ami a könyves világot felettébb pozitív színekben ábrázolja, másrészt a krimit mint műfajt is közelebb próbálja hozni a könyvtári szakmához.