(untitled) (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2012)
A szerző tanulmányában a felnőttképzési funkciókat az egyén szemszögéből aszerint csoportosítja, hogy azok a munkaerőpiaca vagy az egyéni életminőségre fókuszálnak. Mindkét funkciócsoport lehetőséget ad egy új aspektusú funkció kialakítására, ez pedig a komfortérzés megteremtése. Kispálné Horváth Mária olvasata szerint a komfortérzés egy ernyőfogalom, melynek a következő dimenziói vannak: biztonságérzet, életmód, időszerkezet, pszichés diszpozíciók, társas kapcsolatok és a tudás hasznosíthatósága. A szerző elemzi a formális felnőttképzésnek a komfortérzés egyes szegmenseire gyakorolt pozitív hatásait, valamint bemutatja a formális felnőttképzés lehetséges negatív hatásait is.