(untitled) (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2014)
Kodály Zoltánnak a zenei nevelésről vallott elvei legtökéletesebben az ének-zenei tagozatos általános iskolákban valósultak meg. Az első ilyen iskolát Szentkirályi Márta hozta létre Kecskeméten, 1950-ben. A következő években, évtizedekben sorra jöttek létre az ország több városában az ének-zenei tagozatos általános iskolák. Az új iskolatípus új ének tankönyveket kívánt. Bors Irma, Nemesszeghyné Szentkirályi Márta és Párkainé Szabó Helga írták meg az első énekeskönyveket az 1950-es években. Milyen képet közvetítettek ezek az énekeskönyvek Kodályról? Milyen volt Kodály, az ember, a zeneszerző, a népdalgyűjtő és népzenekutató, a zenepedagógus? Az elemzés során azt állapítottam meg, hogy az első énekeskönyvekből kirajzolódott egy olyan Kodály-kép, amely hitelesen mutatta be a tanulóknak azt az embert, aki az életét tette fel arra, hogy nemzetét egy magasabb szintű zenei műveltséghez vezesse el.