(untitled) (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2015)
A tanulmányban arra a kérdésre keresünk választ, mennyiben befolyásolja az anya temperamentuma a nyelvelsajátítás korai szakaszában a gyermekkel való kommunikáció sikerességét. Az eredmények szerint az anyák a meleg–korlátozó és az introvertált– extrovertált tengely mentén különböző módon és különböző erővel használják a dajkanyelvi stratégiákat: így a kérdő intonációs jellemzőket, a különböző kommunikációs funkciókat, az igehasználat eltérő módját és számát/személyét. Személyiségjegyeiktől függően az anyák csecsemőjük első életévének különböző szakaszaiban más-más erővel és módon voltak képesek használni a vizsgált dajkanyelvi elemeket. Így a különböző anyai temperamentumokra a dajkanyelvi stratégiák eltérő kombinációja jellemző. Egyetlen anyai temperamentum sem nélkülözi a dajkanyelv lehetőségét.