(untitled) (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2016)
Magyarországon az oktatás teljes megreformálása zajlik. Új intézménytípusok, képzések jelennek meg. Átdolgozásra kerül a nemzeti alaptanterv. Jelentős lépés volt az intézmények állami kézbevétele, a tanfelügyeleti rendszer és a Pedagógus életpályamodell bevezetése. A tanulmány az életpályamodell bevezetésének szükségességét tárgyalja pro és kontra. A köznevelés helyze- tének bemutatásán keresztül bizonyosságot nyer, hogy lépni kellett „a funkcionális analfabetiz- mus”elkerülése érdekében. Hiszen nemcsak az OECD államokhoz képest nő a lemaradásunk, hanem saját korábbi teljesítményünkhöz is. Párhuzamba állítja a pedagógus életpályamodellt a versenyszférában jól működő teljesítménybérezéssel. Néhány mondatban bemutatásra kerül- nek az életpályamodell kategóriái, és az, hogy hogyan érheti el azt a pedagógus.