(untitled) (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2023)
A szülők gyermekeik iskolai keretek között zajló nevelésébe-oktatásába való bevonódásának hatásait vizsgáló kutatások eredményei szerint a szülők aktívabb részvétele az iskola életében a gyermek tanulásának támogatásában pozitív hatással van a tanulmányi eredményességre és a tanulók beilleszkedésére, illetve a család és az iskola közötti kapcsolatnak és együttműködésnek fontos szerepe van a gyerekek nevelésében is. Az iskola és a szülők közötti együttműködés a közoktatási intézményekben is jelen van, az alternatív iskolák és a tanulóközösségek azonban határozottabb és aktívabb bekapcsolódást várnak el a szülőtől, mint a többségi iskolák. Az elvárt együttműködés formái és intenzitása az alternatív iskolák és a tanulóközösségek körében is eltérő, ezért jelen tanulmány keretében az alternatív iskolákban és a tanulóközösségekben elvárt szülői részvétel formáiról, lehetséges területeiről és mértékéről kívánunk képet adni.