(untitled) (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2020)
Aktuális, időről időre visszatérő kérdéskört érint Parapatics Andrea 2020-ban megjelent, A magyar nyelv regionalitása és a köznevelés. Tények, problémák, javaslatok című kötete. A regionális nyelvváltozatok oktatásban betöltött súlyát, szerepét, helyét vizsgálta a szerző több, nagyobb mintavételű kutatás részeként, melyek eredményeiből, kiegészítve saját tapasztalataival, vonja le – több ízben is – a tanulságot: a nyelvi variabilitást „méltánytalan magyar mentalitás” övezi. Az eredmények bemutatásán túl a kettősnyelvűség pedagógiai lehetőségeire is hoz példát a kötet.