(untitled) (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2021)
Közoktatási rendszerünk középiskolai fokán jelenleg a Z-generációba tartozó fiatalok foglalnak helyet, míg tanáraik javarészt az X és a Baby boomer nemzedékhez tartoznak. Utóbbi csoportok tagjai a digitális technika és az internet használatát felnőttként tanulták meg, ezzel szemben a Z-generáció tagjai már az online világba születtek bele. Jövőképük és attitűdjük is teljesen különbözik a korábbi generációkétól, nem beszélve az értékeikről és a prioritásaikról. Az idősebb generációba tartozó szüleik és pedagógusaik ezzel sokszor nehezen tudnak azonosulni, és hajlamosak sztereotip állításokkal negatívan jellemezni a Z-seket. A kutatás célja az volt, hogy feltérképezzük a középiskolások véleményét: mennyire értenek egyet a róluk kialakított sztereotípiákkal, illetve milyennek látják szüleik nemzedékét. Az anonim digitális kérdőívet a közösségi médián keresztül terjesztettük.