Az úszás cél- és feladatrendszerének változása napjaink társadalmi elvárásainak tükrében: Recreation and Adaptation Swimming (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2008)
A rekreációs úszás és a gyógyúszás fogalmának, céljainak és feladatainak újragondolásával segítséget szeretnénk adni a testnevelés, a gyógytestnevelés, az úszás területén dolgozó, a gyerekek egészséges testi fejlődését szem előtt tartó kollégáknak, hogy az elméleti alapok tisztázása után, azokat a gyakorlatba átültetve hatékonyabban végezhessék munkájukat. Fontosnak tartottuk, hogy felhívjuk azokra pontokra a figyelmet, amelyek megmutatják a hasonlóságot és különbözőséget a rekreációs - és a gyógyúszás között. Ezen pontok bemutatása nélkül nem lehet megtenni azokat az első lépéseket, amelyek segítik az úszás itt tárgyalt két formájának fejlődését, megújulását. Szükségesnek tartjuk, hogy a folyamatosan változó társadalmi közegnek, elvárásoknak megfeleljen a testedzésnek e két formája.