(untitled) (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2007)
Régóta tudjuk, hogy közoktatási rendszerünk diszfunkciójának egyik legfontosabb, legkínosabb - és következményeit tekintve komoly veszélyekkel járó - tünete a diákok gyenge szövegértése. A nemzetközi és hazai mérések 1970 óta rossz, romló, ill. alacsony szinten stagnáló eredményeket mutatnak. Elmondható, hogy az elmúlt évtizedek alatt nem sikerült a kedvezőtlen trendet megtörni, a lehangoló állapotot megváltoztatni. Ennek több oka is van. A következőkben csak néhányat említünk meg ezek közül.