(untitled) (Képzés és Gyakorlat : Neveléstudományi folyóirat, 2007)
A társadalmi változások a magyar egészségügyben új kihívásokat eredményeztek, mely kihívásoknak a védőnői ellátásnak is meg kell felelnie. A kívánatos egészségi állapot eléréséhez és a munka világában való teljesítőképességéhez a magyar lakosság életmódjának és szociális helyzetének kedvező irányú változásán keresztül vezet az út. Az életmód közvetlenül az egyéni magatartásban nyilvánul meg, amelyet értékek, normák, szükségletek, a közvetlen emberi-társadalmi környezet, így a család, a helyi társadalom és a makrogazdasági, társadalmi feltételek befolyásolnak. A klasszikus védőnői ellátás színtere a család otthona, és a helyi társadalmi környezet, tehát az a mikrokörnyezet, ahol kialakul az életmód, megtörténik a szokásrend, viselkedés megerősítése, vagy lehetőség nyílik a módosítására.