Kelemen Ellemér, A tanító a történelem sodrában: Pécs: Iskolakultúra, 2007 (Training and Practice : Journal of Educational Sciences, 2007)
2007-ben jelent meg Kelemen Elemér A tanító a történelem sodrában című könyve az Iskolakultúra sorozat kiadásában, A szerző az ELTE Tanító- és Óvóképző Főiskolai Karának nyugalmazott főiskolai tanára, a hazai neveléstörténet és oktatáspolitika kutatásának neves képviselője.A könyv összegzést nyújt Kelemen Elemér eddigi munkásságából, áttekinti a 19. és 20. századi magyar nevelés- és művelődéstörténetre vonatkozó írásait. A tanulmányokban a történelmi környezet összefüggéseiben kerülnek bemutatásra az oktatáshoz kapcsolódó változások. Azonban nemcsak a múltra koncentrál, gyakorlati megvalósítások lehetőségét is keresi a jelenben és a jövőben. Ehhez hívja segítségül a pedagógusok bemutatását, így pályájukon keresztül szintén fontos tapasztalatokhoz juthatunk.