(untitled) (Training and Practice : Journal of Educational Sciences, 2007)
A dualizmus kori magyar nemzet sajátos középosztálybeli konstrukció volt, mely egy kétszülős heteroszexuális családmodell metaforáján alapult. Ez azt jelentette, hogy ebben a nemzetkonstrukcióban mind a két nemnek „természetes” szerepeiknek megfelelően meghatározott társadalmi feladataik voltak. Az állam kezdettől fogva ezt a nemzetkonstrukciót tartotta szem előtt a középfokú nőnevelés szervezésénél, sőt fokozatosan alakította a nemzetkonstrukciót úgy, hogy a magyar nemzetépítés érdekeinek megfeleljen.