(untitled) (Training and Practice : Journal of Educational Sciences, 2007)
„A cselekvő embernek soha nincs lelkiismerete.” Goethe szavait Theodor Lessing idézi Az emberiség története című írásában. Szerinte az ember a „bolond és bestia” keveréke. Legalábbis ez olvasható ki az emberiség történetéből. Ez a folyamat, a történelem ugyanis nem más, mint a véres háborúk története. Kérdés, igaz-e ez a felvetés? Egyértelmű, ahogyan nőtt az ember technikai ismerete, úgy vált egyre hatékonyabbá a pusztításban. Az ABC fegyverekkel mindenhatókká váltunk a saját világunkban. A negatív mindenhatóságunk lényege a teljes önpusztítás lehetősége. Amennyiben ezt az önpusztítást minél később akarjuk véghez vinni (hiszen a kérdés nem az, hogy meg tudjuk-e csinálni, hanem az, mikor fogjuk megcsinálni), úgy a szokásosnál jobban oda kell figyelnünk nemrég szerzett képességünk használatára.