(untitled) (Training and Practice : Journal of Educational Sciences, 2008)
A kötet egy kétéves kutatás eredményeit összegzi, mely a Magyarországon tanuló külföldi gyerekek iskolai helyzetét kívánja feltárni. Céljuk az iskolák, magyar családok és tanulók társadalmi, vallási, etnikai vagy osztályjellegű különbségekkel kapcsolatos viselkedési stratégiáinak kimutatása és rendszerezése. Mindezt nemcsak a magyar társadalom felől vizsgálták, a migráns gyerekek és családjaik élményeit és tapasztalatait is fontos szempontként értékelték. Bemutatásra kerül az iskola és a migránsok kapcsolata, a kutatások „a magyar közoktatást befolyásoló hatalmi és társadalmi kontextusról, diskurzusokról, illetve a magyar társadalomnak a külföldiekkel szemben intézményes és diszkurzív viselkedéséről is újat mondanak”.