(untitled) (Training and Practice : Journal of Educational Sciences, 2012)
Újabb izgalmas monográfiát vehetünk kezünkbe, amely Erdélyi Margit irodalomteoretikus, egyetemi professzor, a Selye János Egyetem Tanárképző Karának dékánja tollából született. Az Esztétika – Irodalom – Kommunikáció könyvcím annak ellenére, hogy három különböző kérdéskörre utal, mégis valami különös összhangot sugall. Nevezetesen: miközben három tudományterületet is jelöl, ezek ugyanakkor bizonyítottan elválaszthatatlanok egymástól. Lehet-e irodalom esztétika nélkül, vagy az irodalom nem maga a kommunikáció? Az esztétika és a kommunikáció mennyire feltételezi az irodalmat? A hármas megközelítés azonban messze túlmutat az evidenciának tűnő összefüggésrendszeren. Az irodalomteoretikus hitével, biztonságával mutat rá maga a szerző arra, hogy „ma legtöbben nem csupán passzív olvasói akarunk lenni az írott, vagy akár képernyőre vetített irodalomnak, hanem aktív felhasználói is”(7.), melynek során „egy élő körforgás” valósulhat meg „az alkotó – alkotás – befogadó” hármas létformáiban.