(untitled) (Training and Practice : Journal of Educational Sciences, 2018)
Az ELTE Eötvös Kiadó gondozásában 2017-ben jelent meg Bóna Judit szerkesztésében az Új utak a gyermeknyelvi kutatásokban című kötet, melynek létrejöttét az NKFI – Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal – támogatta. A kötet szerkesztője az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán a Fonetikai Tanszék oktatója. A könyv borítója friss üde színével kellemes benyomást kelt bennünk. A 243 oldalas kötet borítójáról két boldog, egymással társalgó gyermek képe néz vissza ránk. Mindez egyértelműen utal a kötet témájára; a hátoldalon található rövid tartalmi összefoglaló még inkább megerősíti, mire gondoltak a cím megválasztásakor, mire utalhatnak az új utak. A tartalmi összefoglaló rávilágít: míg a beszédelsajátítás kezdeti szakaszát, valamint az iskolába lépéskor kialakult beszédkészségeket számos vizsgálat kutatja, és ismereteink ebből a két korszakból mondhatók a legszélesebb körűnek, más korszakok elhanyagoltnak látszanak. A kötet foglalkozik a gyermeknyelvi adatbázisok felhasználási és kutatási lehetőségeivel, az eddig kevésbé vizsgált életkori csoportok nyelvelemzésével, új kérdések és megközelítések alkalmazásával a gyermekkori nyelvkutatás területén, valamint külön kiemeli a kötet szerkesztője, hogy egy új, Magyarországon innovációnak tekinthető módszertan is bemutatást nyer a kötetben. Hangsúlyozza, hogy a kötet nem csupán az elméleti alapok növelésére szolgál; az egyes életkorokban megjelenő nyelvi sajátosságok ismerete kiemelt jelentőséget kap a gyakorlati alkalmazásban is. A tanulmányokban vizsgált kérdések további kutatása pedig újabb tanulmányok és vizsgálati eredmények megszületéséhez is alapot adhat.